Kedd, 2024-05-21, 10:42:46
Üdvözöllek, Vendég
Főoldal » 2012 » Április » 4 » Visszatér a tél?
20:11:20
Visszatér a tél?
Erőteljes lehűlést okoz egy sekély ciklonális mező, amely csütörtöktől kerül fokozatosan a Kárpát-medence fölé.  Eleinte melegebb levegő áramlik az ország fölé, azonban péntektől hideg légtömegek érkeznek észak és északnyugat felől.  Ennek eredményeként olyan hideg lesz, mintha október végén járnánk. Pénteken még 13-19 Celsius-fok lesz a maximumhőmérséklet délben, kora délután, szombaton viszont már valamivel hűvösebb lesz: 12-17 fokra kell számítani.  A lehűlés hétfőn és kedden lesz a legerősebb. A hőmérséklet délben, kora délután is alig éri majd el a 10-14 Celsius-fokot, sőt az ország nagyobb részén még ennél is hidegebb lesz. Hétfő hajnalban ráadásul fagyokra is számítani kell, mert a leghidegebb tájakon mindössze -3 fok várható, és kedden -4, +1 fok lesz az éjszakai minimumhőmérséklet. A Kékestetőn ebben a két napban esetleg hózápor is előfordulhat.  
Keddtől viszont már meglehetősen gyors melegedésre kell számítani, ahogy a ciklonális mező elmozdul a Kárpát-medencéből. Déli, délkeleti áramlással megint melegebb légtömegek érkeznek az ország fölé, így a jövő hét közepén ismét tavaszias időre kell számítani. Szerdán dél körül 13-18 fokig emelkedik a hőmérséklet.
A sekély ciklonális mező  miatt péntektől keddig gyakran lesz erősen felhős az ég, többfelé alakul ki eső, zápor, néhol zivatar Magyarországon. Vasárnapig jelentős mennyiségű csapadék, vagyis legalább napi 5 mm az ország területének 60 százalékán lehet.
Forrás: origo.hu, OMSZ
Megtekintések száma: 240 | Hozzáadta:: agfay
Összes hozzászólás: 0
Hozzászólásokat csak regisztrált felhasználók írhatnak.
[ Regisztráció | Belépés ]