Kedd, 2024-05-21, 01:44:50
Üdvözöllek, Vendég
Főoldal » 2012 » Május » 21 » Többfelé zivatarok és jégeső
18:42:41
Többfelé zivatarok és jégeső
Előbb a Dunántúlon lesznek zivatarok, kedden felhőszakadásokra és viharos széllökésekre kell számítani. Az egész országra első fokú figyelmeztető előrejelzést adott ki az OMSZ Győr-Moson-Sopron, Vas és Veszprém megye kivételével.
Viharos szél kíséretében néhol zivatarra kell számítani délutántól az északkeleti országrészben, főként Hajdú-Bihar, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Zivatarok lesznek a Dunántúlon is - figyelmeztet az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ). A zivatarokat esetleg jégeső kíséri. A legerősebb széllökések sebessége eléri a 60-80 kilométer/órát, de heves zivatarra nem kell számítani.
A zivatarosra forduló időt az okozza, hogy egy mediterrán ciklon éri el Magyarországot délnyugat felől. Kedden az intenzívebb zivatarok helyenként felhőszakadással, jégesővel és viharos széllökésekkel érkeznek.
Rövid idő alatt 30 milliméter feletti csapadék is lehet. A legerősebb széllökések 90 kilométer/órás sebességűek lehetnek a heves zivatarok környezetében. A jégszemek átmérője meghaladja a 2 centimétert. Ilyen heves zivatar nagyobb eséllyel kedd délután alakul ki, este pedig az Alföldön és északkeleten fordulhat elő.

Délen és délnyugaton kiadós esőre kell számítani. Délelőttig a lehullott csapadék mennyisége meghaladhatja a 20 millimétert; ilyen mennyiségű eső főként a Dunántúl déli részén valószínű. A legkevesebb csapadékra az Észak-Alföldön élők számíthatnak.

Zivatarok reggel és délelőtt főként a Dunántúl keleti részén és a Duna-Tisza közén lesznek. Délután már csak szórványosan valószínű zivatar az Alföld középső és keleti részén, az Északi-középhegységben és Pest megyében. Ahol nem esik, ott is folytatódik a borongós idő. Több helyen megerősödik a délkeleti szél. Országszerte általában 16-23 Celsius-fok várható, de a napsütéses területeken akár 23-28 fokig is melegszik a levegő.

Forrás: origo.hu

Megtekintések száma: 343 | Hozzáadta:: agfay
Összes hozzászólás: 1
1 Isabelle  
0
Your aneswr shows real intelligence.

Hozzászólásokat csak regisztrált felhasználók írhatnak.
[ Regisztráció | Belépés ]