Péntek, 2024-04-19, 09:40:51
Üdvözöllek, Vendég
Főoldal » 2012 » Október » 7 » Októberi időjósló napok - Milyen tél várható?
14:35:02
Októberi időjósló napok - Milyen tél várható?
OKTÓBER – MINDSZENT HAVA – MAGVETŐ HAVA 
Október 4. – Assziszi Szent Ferenc 
Ha ezen a napon ültettek kotlót, nyírfaágat tettek a fészekbe, hogy a csirkék el ne pusztuljanak. Egyes vidékeken szüretkezdő nap. Göcseji hagyomány szerint vetésre legalkalmasabb a búzahét illetve ferenchét, az a hét, amelybe Ferenc névnapja beleesik. 

Október 9. – Dénes 
Ha északról fúj a szél, és a csillagok is tündökölve ragyognak: kemény tél várható. Ha napnyugat felől fúj a szél, és felhős az ég, akkor enyhe tél lesz. 

Október 15. – Teréz 
Hagyományos szüretkezdő nap. Egerben Teréz-szedés a neve. 

Október 16. – Gál 
Gál a parasztéletben határnapként is előfordul. Egy székely naptár szerint ezen a napon érik be a makk, és van az évben az utolsó halászat. Makón a régi gazdák ekkor fognak a szántásba és vetik el az őszi búzát. 

Október 20. – Vendel 
A pásztorok védőszentjének ünnepe. Vendelre el kell végezni a mezei munkát. 

Október 21. – Orsolya 
Amilyen az idő ezen a napon, olyan lesz a tél. 

Október 26. – Dömötör 
Dömötör napi hideg szél kemény telet jósol. 

Október 28. – Simon, Tádé 
Rég felírta Noé Tokaj hegyormára, Hegyaljai kapás várj Simon Judára. Simon-Júda jeles időjárási és gazdasági határnap. Ismert szólás fűződik hozzá: megérkezett Simon-Judás, jaj már néked pőregatyás. Mostantól fogva melegebben kell öltözködni. 

Október 31. – Farkas 
Farkas napján elalszanak a fák, nedvkeringésük szinte leáll, ezért ez a favágás, fadöntés ideje. Ekkor kell a gyümölcsfákat bekötözni vagy meszelni, hogy a nyulak ne rágják meg. Eleken ezen a napon ültetik a fát. 

Az október, Mindszent hava ha zivataros, hideg és szeles lesz a tél. S a jövő tavaszra is jövendöl, úgy tartják, hozzá hasonló lesz majd a március időjárása. Ha októberben még meleg van, annak a "böjtje" egy hideg februárral jön el, az októberi hideg szelekért viszont enyhe január fog kárpótolni. A népi tapasztalás azt mutatja, hogy a tél milyenségét leginkább Orsolya napja (okt. 21.) árulja el, s Dömötör (okt. 26.), akiknek napján ha hideg szél fúj, igen hideg lészen a tél is.
Megtekintések száma: 1411 | Hozzáadta:: agfay
Összes hozzászólás: 1
1 Ethica  
0
Slam dunkin like Shaquille O'Neal, if he wrote informative aritlces.

Hozzászólásokat csak regisztrált felhasználók írhatnak.
[ Regisztráció | Belépés ]