Szerda, 2024-04-24, 02:05:21
Üdvözöllek, Vendég
Főoldal » 2012 » November » 1 » Novemberi időjósló napok
22:21:07
Novemberi időjósló napok
NOVEMBER – SZENT ANDRÁS HAVA – ENYÉSZET HAVA 
November 1. – Mindenszentek 
Ha hull a hó ezen a napon, nem olvad el márciusig. 

November 2. – Halottak napja 
Ha sok eső esik, sok felnőtt hal meg a következő esztendőben. 

November 11. – Márton 
A népi hagyomány szerint ezt a napot tartották az emberek a télkezdetnek, mert rendszerint ekkor esik le az első hó. Somlóvidéken, ha Márton fehér lovon jön, enyhe tél, ha pedig barnán, azaz ha nem esik a hó, akkor kemény tél várható. Endrőd népe szerint, ha a lúd jégen áll, akkor karácsonykor vízben botorkál. A galgamácsiak úgy tartják, hogy a Márton-napi jeges eső korai tavaszt jelent. A mártonlúd mellye ha világos, hó lészen, ha fekete, eső. Ha tisztán ment le a nap, kemény tél, ha homályba szentült, lágy tél lészen. 
Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik. 

November 19. – Erzsébet 
Szent Erzsébet napja tél erejét szabja. 

November 25. – Katalin 
Ha Katalin kopog, karácsony locsog, ha Katalin lotyog, karácsony kopog. 

November 30. – András 
Fehér András, rossz év. Apátfalvi öreg emberek e nap hajnalán, a Maros partján, a víz szélén, vesszőt szúrnak le és megvárják a napkeltét. Ha a víz most följebb áztatja a vesszőket, akkor tavaszra áradást esetleg árvizet várnak. 
Aki böjtöl András napján, vőlegényt lát éjszakáján. 

Őszutó havával, novemberrel azért pontosítódnak a téljövendölések: Mindszentek napja (nov. 1.) ha szép, tiszta időjárású, azzal havas, hideg telet jósol, az esővel pedig enyhébbet. Az előrejelzésbe Márton napja (nov. 11.) is "beleszól": ha borús, azzal szürkés telet mutat, ha napfényes, azzal zimankósat. S ha a körötte lévő napokon is napos az idő, ha "Márton nyara van", akkor igen kemény hideg tél jön. Hacsak Erzsébet (nov. 19.) rá nem cáfol: ha ugyanis ezen a napon esik, akkor enyhe lesz a tél. S nem feledendő, ha "Erzsébet megrázza a pöndölyét", azaz napján esik a hó, lészen hó karácsonykor is. Erre a jóslatra erősít vagy cáfol Katalin (nov. 25.), a mondás szerint "Katalin kopog, karácsony locsog". András (nov. 30.) az időjóslást az egész következő évre adja: a napján leszelt, besózott, a 12 hóról elnevezett hagymakarikák kalendáriuma szerint azok a hónapok, amelyeken újév reggeléig elolvad a só, esősek lesznek majd. Egyes tájakon ez a hagymakalendárium Luca napján (dec. 13.) vagy a karácsonyi éjféli mise után készíttetik. 


Megtekintések száma: 745 | Hozzáadta:: agfay
Összes hozzászólás: 1
1 agfay  
1
Érdekesek! Főleg a hagymakalendárium! wink

Hozzászólásokat csak regisztrált felhasználók írhatnak.
[ Regisztráció | Belépés ]