Szerda, 2024-05-15, 00:13:10
Üdvözöllek, Vendég
Főoldal » 2012 » Június » 21 » Most van a nyári napforduló!
22:10:54
Most van a nyári napforduló!
Most a leghosszabb a nappal és a legrövidebb az éjszaka.

Közép-európai idő szerint hajnali 1 órakor beköszöntött a csillagászati nyár az északi féltekén, ekkor volt a nyári napforduló.

A space.com űrkutatási hírportálon közölt összeállítás szerint a napforduló kifejezés a Napnak a Föld egyenlítőjéhez való helyzetét fejezi ki. Nyári napforduló idején a Nap a Ráktérítő, míg téli napforduló alkalmával a Baktérítő fölött delel. A nyári napfordulókor a Föld forgástengelye a legkisebb szögben hajlik el a Nap sugaraitól, s ekkor a leghosszabb a nappal, a legrövidebb az éjszaka.

A napfordulók idején a Nap "irányt vált". Az északi féltekén a nyári napfordulóig a Nap délről észak felé halad, utána pedig északról dél felé kezd mozogni, vagyis csütörtök hajnalban, 1 óra 09 perckor „fordult meg”. Legközelebb december 21-én, a téli napforduló idején vált ismét irányt.

Nyáron az elliptikus pályán keringő Föld a legtávolabb van a Naptól, míg a téli hónapokban a legközelebb, a különbség körülbelül 5 millió kilométer. Az idén július 5-én, közép-európai idő szerint hajnali négykor kerül bolygónk naptávolba, amikor 152,1 millió kilométer választja el központi csillagunktól. Az idén január 4-én jártunk a Naphoz legközelebb, 147,1 millió kilométerre közelítettük meg.

Forrás: hirado.hu

Megtekintések száma: 325 | Hozzáadta:: agfay
Összes hozzászólás: 0
Hozzászólásokat csak regisztrált felhasználók írhatnak.
[ Regisztráció | Belépés ]