Hétfő, 2024-04-29, 15:45:24
Üdvözöllek, Vendég
Főoldal » 2012 » Augusztus » 10 » Mit várhatunk a Perseidáktól?
15:27:44
Mit várhatunk a Perseidáktól?

   Minden év augusztusának elején látványos hullócsillagokat figyelhetünk meg az éjszakai égen, amikor bolygónk találkozik a Perseida meteorrajjal. A csillaghullás maximuma idén augusztus 11-ről 12-re (szombatról vasárnapra) virradó éjszaka lesz, a legtöbb meteor az előrejelzések alapján 12-én kora hajnalban várható. A Hold most nem fogja zavarni az észlelést, sőt az éjfél után felkelő hold vékony sarlója igen szép látvány lesz. Az időjárási előrejelzések sajnos nem a legjobbak, de mindenhol lehet esély a jelenség megfigyelésére. Sötét, zavaró lámpáktól távoli helyekről óránként 30-40 hullócsillagot is láthatunk (köztük néhány fényeset is).

   Aki kitart a kora hajnali órákig, a Jupiter, a Vénusz és a keskeny holdsarló hármasában gyönyörködhet a keleti égen. Látványosak lehetnek a Nemzetközi Űrállomás átvonulásai is, amelyek 11-én este három alkalommal is láthatók, főleg az első kettő lesz látványos (az első este fél 9, a másik este 10 után néhány perccel. 

   A meteorok megfigyelése szabad szemmel végezhető tevékenység. Optikai segédeszköz nem kell hozzá, azonban a sötét, zavaró fényektől mentes égbolt fontos tényező. Míg kivilágított nagyvárosokból hosszú órák alatt is csak egy-két meteort láthatunk, sötét ég alól ugyanekkor több tucat hullócsillagot pillanthatunk meg. Próbáljunk tehát minél messzebb kerülni a zavaró fényforrásoktól.

   A Perseidák gyors, útjuk mentén zöldes-kékes nyomot hagyó meteorok. Nyomuk akár 1-2 másodpercen át is látható marad. Ez a maradandó nyom részben a felizzott test elporladásából származik, részben az ionizált levegő marad elég forró a sugárzáshoz a hullócsillag útja mentén. Ritkán a felsőlégköri szelek hatása is megfigyelhető, amelyek elfújva a meteornyomot, látványosan eltorzítják azt. A legszebb látványt természetesen a legfényesebb meteorok adják, amelyeket külön névvel is illetnek: ezek a Vénusznál is fényesebb tűzgömbök. A Perseidák csillaghullása során több tűzgömb is várható, amelyek közül a legszebbek robbanásukkor bevilágíthatják az éjszakai égboltot.


Forrás: origo.hu

Megtekintések száma: 2014 | Hozzáadta:: agfay
Összes hozzászólás: 0
Hozzászólásokat csak regisztrált felhasználók írhatnak.
[ Regisztráció | Belépés ]