Péntek, 2024-05-17, 19:05:49
Üdvözöllek, Vendég
Főoldal » 2012 » Május » 11 » Mégsem lesz világvége 2012-ben!
19:04:06
Mégsem lesz világvége 2012-ben!
       Az utolsó ismert és jórészt még feltáratlan maja városban, Xultúnban régészek egy eddig ismeretlen maja házban falfestményre bukkantak. Egy friss tanulmány szerint az 1200 éves freskó igazi kuriózum: a számításoktól hemzsegő fal ellentmond azon elméleteknek, amelyek szerint a maják 2012-re jósolták a világvégét.
        A freskó a maja uralkodó és kíséretének jelenete melletti részen olyan számításokkal van tele, amelyek az ősi maja írástudókat segítethették a hatalmas és szinte felfoghatatlan „mennyiségű” idő számontartásában. A számításoktól hemzsegő fal ellentmond azon elméletnek, amely szerint a maják 2012-re jósolták a világvégét.  A dátumok arra utalnak, hogy a maják még jó néhány ezer évet adtak Földünknek.
         A kamra felfedezésének talán legfontosabb eredménye, hogy bepillantást enged a maja társadalom belső működésébe, s „az itt megtalált festményekhez eleddig sehol máshol nem találtak hasonlókat” – mondta az ásatás vezetője, William Saturno. A parányi helyiség egy nagy komplexum része, falait a csillagjósok táblaként használták, amelyekre megfigyeléseiket jegyezték fel. Ezek a falak a legkorábbi maja asztronómiai feljegyzések, amelyek hatszáz évvel régebbiek, mint az eddig ismertek.

          A guatemalai területen 2010-ben a Bostoni Egyetem régésze és egy hallgatója, Franco Rossi egy földalatti bemélyedést ellenőriztek éppen, amikor a diák egy vékony fali stukkó festékének halvány nyomait vette észre a falon. A páros elkezdte letisztítani az 1200 éves sarat, amikor hirtelen piros színű festékre leltek.A 2011-es ásatás után kiderült, hogy amit a csapat megtalált, az valószínűleg egy maja írástudó dolgozószobája lehetett. „Ez a helyiség azért olyan érdekes, mert munkaterület volt” – mondta Rossi. Az ott talált könyvek tele voltak bonyolult számításokkal, amelyek a város jövőjét jósolták meg. Valószínűleg ilyen típusú terem a késő időszakból származó maja településen mindenhol volt, azonban eddig ez az egyetlen, amit megtaláltak a kutatók.

A maja számítások

Forrás: mult-kor.hu

Megtekintések száma: 456 | Hozzáadta:: agfay
Összes hozzászólás: 3
3 Yanna  
0
2007-06-29Szia. Kf6szf6nf6m. Valf3ban nem volt nehe9z te9ma mivel ismerem a reerzsndt, de annak aki nem ismeri annak lehet nem lett volna egyszerű dolga Nem vagyok magam ellense9ge

2 lala53  
1
Megnyugodtam! happy happy

1 agfay  
1
Na, hála az égnek! Vagy a majáknak?? happy

Hozzászólásokat csak regisztrált felhasználók írhatnak.
[ Regisztráció | Belépés ]