Kedd, 2024-05-21, 08:57:58
Üdvözöllek, Vendég
Főoldal » 2012 » Március » 28 » Meglepően öreg bolygók a Tejútrendszerben
19:07:39
Meglepően öreg bolygók a Tejútrendszerben

Nem sokkal az Ősrobbanás után keletkezett bolygókat fedeztek fel saját galaxisunkban, a Tejútrendszerben. Korukat nem kevesebb mint 12,8 milliárd évre becsülik (az Ősrobbanás, az Univerzum születése 13,7 milliárd éve zajlott).

A bolygók a Földtől 375 fényévnyire (azaz viszonylag közel) lévő, HIP 11952 jelű csillag körül keringenek. Tömegük a Jupiteréhez hasonló, azaz óriásbolygókról van szó.A felfedezés azért nagy meglepetés, mert 12,8 milliárd éve még éppen csak formálódni kezdett a Tejútrendszer, és még nem voltak benne nehezebb kémiai elemekben gazdag csillagok. Akkoriban a csillagok szinte kizárólag hidrogénből és héliumból álltak, amelyek környezetében a mai modellek szerint nem voltak kedvezőek a bolygókeletkezés feltételei.

A kutatást vezető Johny Setiawan elmondta: ha ezeken a bolygókon már a kezdetektől léteztek volna értelmes lények, végignézhették volna, hogyan tágult az Univerzum az Ősrobbanás után, hogyan születtek meg a galaxisok és az első csillagok. Mai ismereteink szerint azonban ennyi idő nem lett volna elegendő az általunk ismert élet evolúciójának kiteljesedéséhez, tekintve, hogy a Földön 3,5-4 milliárd éve jelent meg az élet. Továbbá ezekben a kezdeti időkben még alig voltak a hidrogénnél és a héliumnál nehezebb elemek, ezért nem számíthatunk gazdag kémiai környezetre, amit az esetleges élőlények felhasználhattak volna.


Forrás: origo.hu

Megtekintések száma: 330 | Hozzáadta:: agfay
Összes hozzászólás: 1
1 tornado75  
0
Régebben is olvastam már hasonlókat, de - ezek szerint - csak most tudták bizonyítani is, hogy léteznek ezek a rendkívül idős objektumok.

Hozzászólásokat csak regisztrált felhasználók írhatnak.
[ Regisztráció | Belépés ]