Péntek, 2024-05-03, 21:40:39
Üdvözöllek, Vendég
Főoldal » 2012 » Augusztus » 2 » Ma estétől bolygóegyüttállás
12:14:41
Ma estétől bolygóegyüttállás
Látványos égi háromszöget alkot a következő napokban a Mars, a Szaturnusz és a Spica nevű csillag. A három égitest kivilágított városokból is látható, de a megfigyeléshez jó rálátás kell a nyugati égre naplemente után.

 A napokban megfigyelhető látvány olyan szempontból is érdekes, hogy a Mars a Szaturnusz és az ahhoz hasonló fényességű Spica nevű csillag közelében mutatkozik az égen.

A Föld már távolodik a Marstól, amelyhez majdnem fél éve járt legközelebb, ennek megfelelően az égitest egyre halványabb fénypontként látható az égen. Fényessége már csak +1 magnitúdó körüli. A +0,7 magnitúdós Szaturnusz valamivel balra felfelé mutatkozik a Marstól. Fényessége a vörös bolygóéhoz hasonlít, eltérés a színükben mutatkozik. A Szaturnusztól lefelé pedig a Spica, a Virgo (Szűz) csillagkép alfája figyelhető meg, amely az előző kettőhöz hasonló fényességet mutat. Ha nem lennénk biztosak a Spica és a Szaturnusz megkörülböztetésében, figyeljük őket néhány másodpercen át folyamatosan - látszani fog, hogy a Spica fénye pislog, szakkifejezéssel szcintillál, ugyanakkor a Szaturnusz fényessége változatlan, sugárzása "rezzenéstelen".

 Az együttállás viszonylag alacsonyan mutatkozik az égen, ennek megfelelően jó rálátás kell a nyugati horizontra a megfigyelőhelyünkről, fák vagy házak ne zavarják a szabad kilátást.

Forrás: origo.hu

Megtekintések száma: 6501 | Hozzáadta:: agfay
Összes hozzászólás: 0
Hozzászólásokat csak regisztrált felhasználók írhatnak.
[ Regisztráció | Belépés ]