Kedd, 2024-05-14, 08:37:46
Üdvözöllek, Vendég
Főoldal » 2012 » Június » 16 » Látnivalók az éjszakai égbolton
20:24:29
Látnivalók az éjszakai égbolton

Meleg és derült idő lesz hétvégén, így ideálisak az égbolt megfigyelésére a most következő éjszakák. A csillagászati megfigyelések közvilágítástól távoli helyekről végezhetőek ideálisan, ezért érdemes minél messzebb menni a zavaró városfényektől és utcai lámpáktól. Ahhoz, jól lássuk a csillagokat a sötétben, várni kell 5-10 percet, hogy a pupilla kitáguljon, majd további fél-egy óra szükséges ahhoz, hogy az ideghártyában a látóbíbor (rodopszin) nevű anyag elérje a maximális koncentrációt. Csak ezeket követve tudjuk a legtöbb látnivalót észrevenni az égen.

Bolygók szempontjából valamivel szegényebb lett az esti ég az elmúlt hónapokhoz képest. Ennek ellenére jelenleg is azonosítható a Földtől távolodó és ezért halványodó Mars a Leo (Oroszlán) csillagképben. A bolygót naplemente után közel két órával, nyugat felé érdemes keresni.

A Vénusz már csak a hajnali égen csíphető el, nem sokkal napkelte után. Jelenleg még elég közel mutatkozik a Naphoz, de a következő hetekben fokozatosan távolodik tőle, és egyre könnyebben lesz megfigyelhető. Érdemes mozgását a Marssal összehasonlítani: mivel a Vénusz közelebb kering a Naphoz, leelőzte a Földet, ezért látszik a Naptól keletre. A Földnél távolabbi keringő Marsot pedig a Föld körözte le, ezért mutatkozik egyre inkább nyugat felé az égen.

A nyári égbolt látványos, de csak valóban sötét egű helyről látható része a Tejút halvány sávja. A Tejút az éjszaka későbbi óráiban emelkedik magasra, legkönnyebben azonosítható része a Cygnus (Hattyú) csillagképben húzódik. Főleg magasabb hegyekről a dél felé húzódó sávja is könnyen látszik.

A hétvégén néhány alkalommal a  Nemzetközi Űrállomás is megfigyelhető lesz. A leglátványosabbnak a szombat éjszakai, 23.16 körüli átvonulás ígérkezik, amikor az űrállomás -3,5 magnitúdós, tehát a Vénusznál nem sokkal halványabb lesz, miközben az égbolt tetőpontján is áthalad.


Forrás: origo.hu

Megtekintések száma: 308 | Hozzáadta:: agfay
Összes hozzászólás: 0
Hozzászólásokat csak regisztrált felhasználók írhatnak.
[ Regisztráció | Belépés ]