Vasárnap, 2024-04-28, 09:54:48
Üdvözöllek, Vendég
Főoldal » 2012 » Október » 7 » Kozmikus szem
14:52:16
Kozmikus szem
Látványos fotót készített a NASA két űrteleszkópja a Helix-csillagködről. A képet, melyen a nebula egy óriási szemhez hasonlít, a napokban hozta nyilvánosságra az űrügynökség.

Az október 3-án közölt képet az infravörös tartományban dolgozó Spitzer űrteleszkóp és az utraviloában látó Galaxy Evolutin Explorer (GALEX) szonda felvételeiből kombinálták össze.

A Helix-csillagköd egy olyan, gázból és plazmából álló úgynevezett planetáris köd, mely bizonyos típusú csillagok körül képződik életük utolsó szakaszában. Létezésük az univerzum többi tagjához képest igen rövid: mindössze néhány tízezer évig "élnek". Planetáris köd elnevezésük, mely még a 18. században alakult ki, helytelen, semmi közük a bolygókhoz, csupán hasonlítottak a gázóriásokhoz, ezért ragadt rájuk a név anno.

A köd mintegy 650 fényévre található a Földtől a Vízöntő csillagképben. A tudósok szerint megfigyelésével lehetőség nyílik bepillantani Napunk végóráiba, mely becslések szerint mintegy ötmilliárd év múlva esedékes. A tudomány jelenlegi állása szerint a miénkhez hasonló csillag haláltusájának idején kifogy hidrogén-, majd héliumkészletéből, ekkor felfújja külső rétegeit, majd fehér törpecsillaggá, egy, az eredeti csillagnál sok tucatszor kisebb, gyenge fényű, de rendkívül sűrű égitestté alakul át. Egy teáskanálnyi belőlük annyit nyomna, mint néhány elefánt. A Helix-köd fehér törpéje a nebula közepén látható apró pötty. 

Forrás: pecsistop.hu

Megtekintések száma: 485 | Hozzáadta:: agfay
Összes hozzászólás: 0
Hozzászólásokat csak regisztrált felhasználók írhatnak.
[ Regisztráció | Belépés ]