Hétfő, 2024-04-29, 20:51:05
Üdvözöllek, Vendég
Főoldal » 2012 » Július » 11 » Júliusi időjósló napok
17:19:51
Júliusi időjósló napok
JÚLIUS – SZENT JAKAB HAVA – ÁLDÁS HAVA 

Július 5. – Sarolta, Emese 
Ha esik, akkor rossz dió- és mogyorótermés lesz. 

Július 15. – Apostolok oszlása 
Ha főszél (északi szél) fúj, drágaság lesz, és tavaszra fölmegy a búza ára. Németpróna régi hagyománya: kilenc zivatar támad e napon és utoljára belecsap a villám a búzakeresztekbe. A zivatarok ezután szétoszlanak és mindegyik a maga országába tér vissza. Többé nem is kerülnek össze és most már nincs is akkora erejük. 

Július 20. – Illés 
Ha ezen a napon dörög az ég, azt mondják, hogy „Illés szekere zörög”. A szegedi néphit szerint bármilyen szárazság van, az esőnek esnie kell Illés próféta napján. S így fenyegetik meg az ünnep előtti forróságot: "jaj neköd kánikulla, ha Illés próféta a nyakadot megmossa!" Munkács környéki hiedelem szerint Illés a névünnepén jeget dob a folyók vizébe, ettől fogva már nem jó a szabadban fürdeni. 

Július 22. – Mária Magdolna 
Zalában a kánikula Magdolna napján jön be és Bertalan napján távozik. 

Július 25. – Jakab 
Ha a hangyák menetelnek, nagy hidege lesz a télnek. Ha sok az égen a fehér fölleg, akkor a télen sok hó lesz. A régi szegedi juhászok Jakab éjszakáján a csillagok állásából következtettek a jövő évi időjárásra. A nap délelőtti időjárása megfelel a karácsony előtti, a délutáni pedig a karácsony utáni időjárásnak. Vagyis, ha délelőtt felhős az ég, akkor a tél első felében, ha pedig délután, akkor meg a tél utolján lesz tartós havazás. A tápéiak szerint ha Jakab napján északról fúj a szél, akkor a tél hideg lesz. Ha alszél fúj, enyhe, lucskos tél várható. Ha a nap fényeskedik, nagy hideget jelent, ha eső esik, jó idő lesz – mondják a székelyek. 
Megtekintések száma: 372 | Hozzáadta:: agfay
Összes hozzászólás: 0
Hozzászólásokat csak regisztrált felhasználók írhatnak.
[ Regisztráció | Belépés ]