Csütörtök, 2024-04-18, 18:33:07
Üdvözöllek, Vendég
Főoldal » 2012 » Szeptember » 17 » Időjós napok szeptemberben
20:01:03
Időjós napok szeptemberben
SZEPTEMBER – SZENT MIHÁLY HAVA – FÖLDANYA HAVA 

Szeptember 1. – Egyed 
Ha esik, gyenge lesz a tél. Az őszi búza és rozs vetésének kezdőnapja. Somlóvidéke: ha Egyed napján esik, akkor esős, ha nem esik akkor száraz lesz az ősz. Bábolna: amilyen az Egyed nap, olyan lesz az egész hónap. Jó idő esetén jó lesz a szőlő- és gyümölcstermés. 

Szeptember 5. – Viktor 
Ha szépen süt a nap, hosszú kellemes őszi napok várhatók. 

Szeptember 8. – Mária, Kisasszony napja 
Szeptemberi meleg éjszakák finom bort érlelnek. Ha hidegre fordulnak Máriák, savanyúak lesznek. A göcsejiek Kisasszony napjára virradó éjszaka, illetőleg korahajnalban kiteszik a harmatra a vetőmagot, hogy az Úristen szentelése fogja meg. Napköltekor már be is viszik. Az ilyen búza nem üszkösödik meg, és bőven terem. 

Szeptember 12. – Mária 
Szűz Mária névünnepe, általános búcsúnap. Ekkor kelnek útra a fecskék. 

Szeptember 21. – Máté 
Ha Máté napján tiszta idő vagyon, a bornak esztendőre nagy bőségét várják. Alföldi tapasztalat szerint a búzát legjobb Máté hetében elvetni. 

Szeptember 28. – Vencel 
Ha Vencel napján esik, akkor jövőre szép lesz a tavasz. 

Szeptember 29. – Mihály 
Ha Szent Mihály lova deres, behozza a telet. Szent Mihály napja az őszi napéjegyenlőség idejére esik, ott áll a sötét tél kapujában. Göcseji mondás: Szent Mihály öltöztet, Szent György vetkőztet. Szamoshátiak mondják: aki Szent Mihály-nap után szalmakalapban jár, attól nem kérnek tanácsot. Ha Mihály éjszakáján összefekszik a birka, akkor nagy tél lesz, ha pedig szét, akkor meg enyhe. Csanádapáca: Karácsonyig szép, enyhe időre lehet számítani, ha a fecskék még itt érik Szent Mihály napját. Bábolna: Szent Mihálykor keleti szél igen kemény telet igér. Ha Szent Mihály napján még itt van a fecske, karácsonyig vígan legelhet a kecske.  


Az Őszelő hava, a szeptember a karácsonyig eljövendő időkre mutat rá. S mindjárt az első napjával: Egyed névünnepén ha esik, enyhe tél lesz meg egész hónapban eső, lévén negyvenes ez a nap. Ha az eső mellett égzengés is van, akkor jövőre jó termés várható. Szép ideje kellemes őszt jelez, főleg ha erre Lőrinc (szept. 5.) is hasonló napfényes idővel mutat rá. Fecskehajtó Kisasszony (szept 8.) is részt kér azonban a jóslásból: amilyen az időjárása, annak az ellenkezője jellemzi az egész őszt. Lambert (szept. 14.) jó idejével jó tavaszt jövendöl. Mihály (szept 29.) pedig az őszre és a télre is mutat, ha dörög az ég szép leend az ősz, de nagy tél következik: "Szent Mihálykor keleti szél, nagyon kemény telet ígér"

Megtekintések száma: 375 | Hozzáadta:: agfay
Összes hozzászólás: 1
1 Dina  
0
Thanks for taking the time to post. It's lifted the level of dbeate

Hozzászólásokat csak regisztrált felhasználók írhatnak.
[ Regisztráció | Belépés ]