Csütörtök, 2024-05-02, 21:39:36
Üdvözöllek, Vendég
Főoldal » 2013 » Január » 2 » Időjós napok januárban
23:38:35
Időjós napok januárban
JANUÁR – BOLDOGASSZONY HAVA – FERGETEG HAVA 
Január 1. – Újév 
Amilyen az újév napja, olyan lesz az egész esztendő. 
Hagymakalendárium készül, melyből az év tizenkét hónapjának időjárását jósolják meg. Tizenkét gerezd fokhagymába sót tesznek. Minden gerezd egy hónapnak felel meg. Amelyik gerezdben reggelre nedves lesz a só, az a hónap is nedves lesz, sok eső vagy hó esik majd. 

Január 2. – Jézus nevenapja 
Ha Jézus nevenapján hideg van, az állatok megszólalnak és hallani őket. 

Január 6. – Vizkereszt, Boldizsár 
A vízkereszti enyhe idő még nagy hideget jósol. 
Vizkereszt ünnepének zimankója hosszú, derült ege rövid telet jósol. Ha fénylik vízkereszt, a búza jól ereszt, vagyis, ha süt a nap ezen a napon, jó búzatermés lesz. 

Január 17. – Remete Szent Antal 
Ha esik, Szent Antal elviszi a szénát. 

Január 18. – Piroska 
Ha Piroska napján fagy, negyven napig el nem hagy. 

Január 21. – Ágnes 
Ha Ágnes hideg, engesztel Vince, hogy teljék a pince. 

Január 22. – Vince 
Ha fénylik Vince, megtelik a pince. Ha csepeg, csurog, kevesebb lesz a borod. 

Január 25. – Pál 
Ha fényes szent Pál, minden termés szépen áll. Ha Pál fordul köddel, jószág hullik döggel. A szélvihar háborút jelentett: Hogyha szeles pálfordulás, akkor lészen hadakozás. 

Már újév napjának időjárása jelez: ha ez az első nap szép, fényes időt hoz, azzal azt jövendöli, jó és bőven termő lesz az év. Ha csillagos az újévi éjszaka, rövid lesz a tél. Hosszú telelésre lehet ellenben számítani, ha az esztendő első reggelén északi, hideg szél fúj. Makár napja (jan. 2.) időjárása azt mutatja, hogy szeptemberben majd milyen idő lesz (ugyanolyan, mint Makárkor), s ha derült, megjósolja a jó gyümölcstermést. A következő jeles időjósnap a Vízkereszt (jan. 6.), a ráerősítő a téljóslásban: ha ezen a napon az eresz csurog (olvad), akkor hosszú lesz a tél, ám, ha a hó esik, akkor korán kitavaszodik. Sokára jön viszont el a tavasz, ha Vízkeresztkor fagy. E nap száraz időjárása azt ígéri: zivataros lesz a nyár. Az eső ellenben azt jelzi: csapadékos lesz a tavasz is. Régen leginkább annak örültek, ha Vízkereszt napján fújt a szél, az jó termőidőt, szerencsés évet jövendölt. Január 18. negyvenes időjósló nap, a mondás szerint "Piroska napján, ha fagy, negyven napig el nem hagy" (a fagy). Január 22-ről közismert a népi tapasztalás: "Ha megcsordul Vince, tele lesz a pince" ill. "Hogyha fénylik Vince, megtelik a pince" ha meg nem csepereg, nem lesz elég bor. A tél közepe, Pál fordulása (jan. 29.) negyvenes napnak számít, azt tartják, az aznapihoz hasonló időjárás lesz a következő negyven napig. A kalendáriumi bölcsesség Vízöntő haváról egyébként úgy vélekedik: ha ködös a január, nedves lesz a tavasz. 
Megtekintések száma: 416 | Hozzáadta:: agfay
Összes hozzászólás: 0
Hozzászólásokat csak regisztrált felhasználók írhatnak.
[ Regisztráció | Belépés ]