Csütörtök, 2024-05-02, 03:10:34
Üdvözöllek, Vendég
Főoldal » 2012 » Július » 3 » Hatalmas gázfelhő közelít...
22:34:43
Hatalmas gázfelhő közelít...
A fekete lyuk a Tejútrendszer középpontjában egy év múlva felfalhat egy hatalmas gázfelhőt - fedezték fel az Európai Déli Obszervatórium (ESO) csillagászai Reinhard Genzel vezetésével.

A gázfelhő egyenesen a Tejútrendszer szíve felé száguld, amely a Sagittarius A elnevezésű képződmény otthona, ennek közelében a feltételezések szerint négymillió naptömegnek megfelelő fekete lyuk rejtőzik - olvasható a LiveScience tudományos hírportálon.

Amikor a gázfelhő megérkezik a helyszínre 2013 közepén, minden bizonnyal behabzsolja a fekete lyuk - állítja Stefan Gillessen, a Max Planck Asztrofizikai Intézet kutatója, aki két évtizede figyeli a Tejútrendszer magját. Ez alatt az idő alatt csupán két csillag merészkedett olyan közel a Sagittarius A-hoz, mint a gázfelhő teszi majd.

"A csillagok megúszták, ezúttal azonban más lesz a helyzet, a gázfelhőt teljesen széttépi a fekete lyuk gravitációs ereje" - magyarázta a német asztrofizikus. A gázfelhő 36 fényórányira (40 milliárd kilométerre) közelíti meg a fekete lyukat. Sebessége, amely jelenleg több mint 8 millió kilométer óránként, az elmúlt hét év alatt megduplázódott.

A fekete lyukak ugyan láthatatlanok, hiszen gravitációs vonzerejük oly erős, hogy még a fény sem szökhet meg előlük, a csillagászok képesek megfigyelni, hogy mi történik, amikor anyagot habzsol be a szörnyeteg. Némely aktív szupermasszív fekete lyuk körüli térség oly fényes, hogy ragyogása az egész világegyetemben látható.

A tudósok nagyon várják az egy év múlva bekövetkező eseményt: a gázfelhő, ahogy közeledik a fekete lyukhoz, egyre jobban felhevül és fényes röntgensugárzást bocsát ki, ami látható lesz a Földről.

Forrás: hvg.hu

Megtekintések száma: 392 | Hozzáadta:: agfay
Összes hozzászólás: 2
2 cseppecske  
0
Tudom. wink

1 egerer  
0
Azt hittem hozzánk közelít!! sweat sweat sweat

Hozzászólásokat csak regisztrált felhasználók írhatnak.
[ Regisztráció | Belépés ]