Kedd, 2024-04-30, 12:11:07
Üdvözöllek, Vendég
Főoldal » 2012 » December » 1 » Decemberi időjósló napok
19:15:57
Decemberi időjósló napok
DECEMBER – KARÁCSONY HAVA – ÁLOM HAVA 
December 1. – Elza 
Elza-napi éles szél, négyheti széllel jár. 

December 4. – Borbála 
Budaörsön azt tartják, ha karácsony éjfélig kihajt a vízbe tett ág, jó termés várható. Ha Borbála napján vízbe helyezett cseresznyeág karácsonyra kivirágzik, az eladó lánynak közeli házasságra van kilátása. 

December 6. – Miklós 
Ha Miklós napján hó esik, vége az enyheségnek. 

December 7. – Ambrus 
Ha a fagy elmarad és sárba enyhül az időjárás, karácsonykor jeges idő lesz. 

December 13. – Luca 
Szent Lucának híres napja, a napot rövidre szabja. Lucakalendárium: Luca és karácsony közötti 12 napot jól meg kell figyelni, mert az időjárás a következő év 12 hónapját jellemzi. 

December 21. – Tamás 
Aki ezen a napon egyszer disznót öl, annak azután minden évben le kell vágnia valamit, mert különben Tamás öl, valamelyik állatát elpusztítja. 

December 24. – Ádám, Éva 
Ha karácsony éjjelén havazik, az nagyon sok jót igér. 

December 26. – István 
István napja ma vagyon, ugrik a bak a fagyon. 

December 27. – János 
János nap, ha borús, a termény igen dús. 

December 31. – Szilveszter 
Ha éjjel esik, reggel pedig süt a nap, rossz termés lesz.

"Hideg, havas december, jó termést vár az ember"

Télelő hó, december időjárásának figyeléséből általános érvényűnek levont következtetés: "Hideg december, koratavasz", illetve "Hideg, havas december, jó termést vár az ember". Részletesebben: ha december első része enyhébb, akkor keményebb télre lehet számítani, ha a hó vége az enyhébb, akkor március elején el is fog takarodni a hó és a zimankó. Miklós (dec. 6.) besegít az előrejelzésbe, ha napján hó esik, vége az enyheségnek. Luca (dec. 13.) nem csak a hagymával kalendáriumol, hanem a következő tizenkét nappal is a jövő év időjárását mutatja, havonként (pl. amelyik napon esik, az azzal páros hónapban is esős lesz az idő). Karácsony (dec. 25.) napja is jósló: ha tiszta, napos az idő, akkor száraz nyár, jó gyümölcstermés, sok bor várható. Ha karácsony másnapján, Istvánkor (dec. 26.) is szép, napos idő van, akkor mindenből jó termés lészen. Erre ráerősíthet a Szilveszter (dec. 31.) éjszakája, ha szépen ragyognak a csillagok, akkor bőséges aratás és szüret várható. Ellenben, ha szilveszteréjjel esik, újév reggelén már süt a nap, akkor rossz lesz a termés. Az esztendő utolsó estéje, s a következő év első napja időjárása ha egyforma, akkor együttesen jó termés, gazdag esztendő várható. Olyan, amiben az idő jó gazda... 
Megtekintések száma: 372 | Hozzáadta:: agfay
Összes hozzászólás: 0
Hozzászólásokat csak regisztrált felhasználók írhatnak.
[ Regisztráció | Belépés ]