Péntek, 2024-04-26, 02:55:23
Üdvözöllek, Vendég
Főoldal » 2012 » Augusztus » 2 » Augusztusi időjósló napok
11:51:22
Augusztusi időjósló napok
AUGUSZTUS – KISASSZONY HAVA – ÚJKENYÉR HAVA 

Augusztus 1. – Péter 
Ha eddig nem esik, jöhet a Duna vize is, nem lesz kukorica. 

Augusztus 6. – Urunk szineváltozása 
Urunk szineváltozása után feketedik már a tarló, fehéredik az arató. (felszántják a tarlót, az aratás idején megbarnult gazda kezdi visszanyerni rendes arcszínét.) 

Augusztus 7. – Donát 
Dónát a szőlősgazdák, szőlőskertek védőszentje. Különösen villámcsapás, jégeső eltávoztatásáért szoktak hozzá könyörögni. 

Augusztus 10. – Lőrinc 
Lőrinc napja, ha szép, sok a gyümölcs és ép. A szegedi nép szerint Lőrinc után a fa abban az esztendőben már nem fejlődik tovább. A göcseijiek úgy tartják, ha Lőrinc napján bőven esik, és még a kerékvágásban is megáll az eső, akkor sok bor lesz. Amelyik kígyó Lőrinc napján nem bújik el, az már nem akar megmaradni, kerékvágásba fekszik, hogy ott pusztuljon el. Lőrinc után már veszélyes a folyóban fürdeni, mert a víz már hideg. Lőrinc belepiszkít a sárgadinnyébe, vagyis ezentúl már nem jó. 

Augusztus 12. – Klára 
Ha szeles Klára napja, ősz lesz nemsokára. 

Augusztus 15. – Nagyboldogasszony 
Ha a nagyasszony fénylik, jó bortermés van kilátásban. Zalában ekkor gyűjtik a gyógyfüveket. 

Augusztus 24. – Bertalan 
A néphagyomány Bertalant az ősz kezdőnapjának tekinti. Amilyen Bertalan napján az idő, olyan lesz az ősz. A zivatar sok jeget és havat jelent. Sok helyen az őszi szántás-vetés ezen a napon veszi kezdetét. Ha ezen a napon esik az eső, jó káposztatermés lesz, mert Bertalan közédobálja kezében hordott fejét (Lesencenémetfalu). A bertalan-napkor köpült vaj gyógyító erejű. 

A Nyárutó hó, az augusztus is rámutat a tél időjárására: ha 1. és 10. között nagyon nagy a meleg, akkor zimankós tél lesz. Lőrinc (aug. 10.) az őszre utal: ha szép idő van, akkor az ősz is szép lesz és hosszú gyümölcs pedig sok és egészséges adatik. Bőséges gyümölcstermést jelez jó idejével Szent István napja (aug. 20.) is, de negyven napra előre az időt is a magáéhoz hasonlítja. Hacsak Bertalan (aug. 24.) versenyre nem kél vele, s zivatarral előre nem jelzi, hogy ő akarja meghatározni az ősz (rossz) időjárását. Ismert még a "Szent István napi vihar", amely tulajdonképpen egy augusztus 20. környékén érkező lehűlés, amely után már nem tér vissza a nagy meleg. 
Megtekintések száma: 436 | Hozzáadta:: agfay
Összes hozzászólás: 1
1 Taylor  
0
Kedves Mihe1ly!E-mailt is kfcldtem, de az olvasf3k miatt itt is ve1laszolok. A kf6vetkező budapesti alntuaafolyampnk janue1r 21-22 lesz. (Ennek e1ra 60 eFt+c1FA)Hol lakik? Vannak tanfolyamaink az orsze1g kfclf6nbf6ző pontjain. Szerintem a robot műkf6de9se9hez a III.tanfolyam elve9gze9se mellett kb. 2000 dolle1r kell, amit a ve1lasztott brf3kerne9l nyedlf3 sze1mle1je1ra fizet be, ahol a robot futni fog. Ezen felfcl csak az emledtett tanfolyam e1re1t kell figyelembe vennie, ez 130 ezer Ft +c1FA.

Hozzászólásokat csak regisztrált felhasználók írhatnak.
[ Regisztráció | Belépés ]