Kedd, 2024-05-14, 23:50:30
Üdvözöllek, Vendég
Főoldal » 2012 » Június » 18 » A titokzatos kék felhők
20:32:23
A titokzatos kék felhők
A magyarul éjszakai világító felhő vagy poláris mezoszférikus felhő néven futó optikai jelenség - mint ahogy az nevében is benne van - világít, és a mezoszférában, 85 kilométerrel a Föld felszíne felett keletkezik. Az éjszakai égboltot kék kacsokkal elborító, gyöngyházszínű felhő természetesen nem magától világít, a Nap utolsó sugarait törik meg ilyen gyönyörűen a mezoszféra jégkristályai.

Ezek a felhők amilyen szépek, olyan titokzatosak - az amerikai űrügynökség közleménye szerint eredetüket egyesek a meteoritok porával, mások a rakéták által kibocsátott gázokkal, míg megint mások a globális klímaváltozással hozzák összefüggésbe. A tanácstalanságot az okozza, hogy a mezoszféra a Szaharánál is százmilliószor szárazabb, így a szükséges jégkristályok keletkezése roppant titokzatos folyamat.

Ahogy a sarki fényt, úgy bolygónk legmagasabban képződő felhőjét is látták már az egyenlítőhöz közelebb - tapasztalatok szerint itthon június közepétől augusztus elejéig van esély megcsodálni - elsősorban mégis az északi és déli félteke 50° és 70° szélességi fokai között szeret megjelenni. Megfigyeléséhez naplemente után fél-egy órával nyugatra kell tekinteni, mikor a Nap már 6-16 fokkal a horizont alá bukott. (A hajnali ébredők természetesen napkelte előtt is próbálkozhatnak, de akkor persze keleti irányban.)


Forrás: Landy-Gyebnár Mónika


Forrás: hir24.hu


Megtekintések száma: 441 | Hozzáadta:: agfay
Összes hozzászólás: 4
4 cseppecske  
0
Elvileg anélkül is lehet látni.

3 viikii  
0
Szerintetek ha felmegyek egy dombra látom? surprised

2 cseppecske  
0
Azt a képet már láttam, csak az nem fért ki ide, túl nagy volt.

1 agfay  
0
De jó lenne látni! Nagyon érdekes lehet! Mennyi titok van még a Földön! smile

Hozzászólásokat csak regisztrált felhasználók írhatnak.
[ Regisztráció | Belépés ]